Bilanço nedir sorusu son zamanlarda sıklık ile sorulan bir tanesidir. Genel olarak anlamı işletmelerin para kazanmak için yaptıkları faaliyetlerin mali durumlarını detaylı bir şekilde tespit etmek için kullanılmaktadır. Tespit edilmesi için yapılan tablolardan yola çıkarak işletmenin büyümesini sağlamaktadır. Bilançonun ne olduğunun kısaca cevabı bu şekildedir.
Fakat unutmayın ki burada en önemli nokta işletmenizin büyümesi için gerekli olan tüm belgeleri ve tabloları ayarlanmasına bağlıdır. Bunun yanı sıra Bilançoları ayarlamak belirli bir süre şirketin işleyişini dikkatli bir şekilde takip edip teknik analiz yapılmalıdır. Bu sebepten dolayı bu işi yapanlar genel olarak muhasebeci veya uzmanlardır.
Bilanço Nedir?
Genel olarak baktığımız zaman işletmenin veya şirketin mali tabloları aracılığı ile kar ve zarar tablosunu oluşturmasıdır. Bunun yanı sıra muhasebesi olan bütün işletmeler tarafından Bilanço hazırlamak zorunludur. Belirli bir dönem boyunda şirket, işletme veya firmaların performanslarını göz önüne alarak performanslarını ve büyüme hızına bakmaktadır. Bunun asıl sebebi işletmelerin, firmaların ve şirketlerin büyüme oranlarını göze almaktadır.
Bu sayede eksik olan yerleri tamamlamak ve ona uygun olacak şekilde plan yapmaktır. Bu döneminde şirketlerin veya işletmelerin alacaklarını da göstermesinden dolayı işleyişi düzene sokmaktadır. Son olarak ülkemizde olduğu gibi yurt dışında olan nerdeyse her ülkede olduğu gibi şirket, firma veya işletmeler gelişimlerini düzenli olarak takipte etmek istemektedir. Bir nevi finansal tablo oluştuğundan dolayı işletmeler ve şirketlere ipuçları vermektedir.
Bilanço Ne İşe Yarar?
Bu hesaplamaların en çok işe yaradığı nokta şirket firma veya işletmelerin geleceğine dair hesaplamaları ve planları yapmaktadır. Planları yaparak yöneticilere plan ve fikirlerine sunmaktadır. Bu sayede işlerde yolunda gitmeyen her hangi bir nokta olduğu zaman rahatlık ile düzeltilebilmektedir. Çoğu zaman 3, 6, 9 ve 12 aylık olacak şekilde hazırlamaktadır. Bu sayede bu dönemler içinde gözle görünmeyen küçük bir sorun bile ortaya çıkarak çözülmesini sağlamaktadır.
Bunun yanı sıra yatırımcılar için bu noktalar çok büyük bir öneme sahiptir. Şirketin gidişatını kısa vadede gösterdiğinden dolayı yatırımcıların aklına gelebilecek pek çok soruyu çözmektedir. Fakat unutmayın ki bu hesaplamalar ve planlar genel olarak kısa vadede iş görmektedir. Uzun vadede yapıldığı zaman planlarda çok fazla öngörü bulunamıyor.
Bilanço’da Ana Kalemler Nedir?
Genel olarak her hangi bir şirketin kısa vadede sağlanan iç ve dış kaynakların nerde kullanıldığının yanı sıra finansal durumunun ne olduğunu tespit edimine denir. Bu işlem genellikle mali tablolar üzerinde gösterilir. Bunun yanı sıra bu hesaplamanın kısa bir formülü bulunmaktadır. Bu formül en çok bilinen hali ile Varlıklar = Borçlar + Özkaynaklar olarak bilinmektedir. 3 ana konudan meydana geldiğinden dolayı şu şekilde olmaktadır. Sırası ile Bilançonun ana kısımları şu şekildedir;
- Varlıklar Bilançonun sol kısmında yer almaktadır.
- Borçlar ise sağ kısmında yer alıyor.
- Son kısımda ise özkaynaklardır.
- Genel olarak sol kısım aktifleri göstermektedir. Sağ kısımları ise pasifleri göstermektedir.
En basit anlayış ile bu şekilde yapılır.
Bilançonun Önemi Nedir?
Firma, şirket ve işletmelerin özkaynaklarını varlıklarını ve borçlarını hesaplayarak rapor oluşturmaktadır. Belirli aralıklarla yapılan bu tabloları sayesinde getiri oranlarını hesaplanmasını sağlamanın yanı sıra sermaye yapısını da inceleyen temel bir finans tablosu oluşturulur. Bilançonun faydalarından bazıları şu şekildedir;
- Şİrket başarılarını ölçer,
- Şirketin etkinlik derecesini ölçer,
- Şirket veya işletmelerin gelişimine katkı sağlar,
- Şİrket borçlarını nasıl ödeyeceğine dair plan hazırlama,
- Şirkette yapılan işler hakkında değerlendirme yapar,
- Kar zarar tablosu oluşturarak şirket ve işletmelere önemli katkıda bulunmaktadır.
Genel olarak faydaları bu şekildedir. Kısaca şirket veya işletmenizin hızlı büyümesi ve eksiklerini görmek istiyorsanız mutlaka düzenli aralıklar ile Bilanço yaptırmanızı tavsiye ederim.