Damga vergisi hakkında konuşacağımız yazımıza hoş geldiniz. Adını sıklıkla duyduğumuz ve hayatımızın neredeyse her noktasında karşımıza çıkan damga vergisi hakkında konuşmamız gerektiğini düşünüyoruz. İnsanlar, herhangi bir ticari işleminde yada herhangi bir kurum içerisinde damga vergisi adı altında para ödedikleri zaman bunun ne olduğunu bilmeyerek ödeme yapmaktadırlar. Damga vergisi aslında yıllardır hayatımızda olan ve kurumlar içi kurumlar arası her işlemde ödemek zorunda olduğumuz bir vergi türüdür. Tüm detaylardan bahsedeceğiz.
Damga Vergisi
Bu vergi türü, kişilerin arasında yada kurumlarla kişiler arasında veya kurumlar arasında yapılan tüm hukuki ve resmi işlerin içerisinde kullanılan ve belge niteliği taşıyan kağıtlardan alınan vergi türüdür. İnsanlar bundan da mı vergi alınıyor? dediklerinde aslında şaşırmamaları gerektiğini bir kez daha belirtmiş olalım. Damga vergisinin kısa tanımı bu şekildeydi. Dilerseniz giriş kısmını daha fazla uzatmadan yazımızı incelemeye başlayabiliriz.
Damga Vergisi ve Kağıtlar
Damga vergisi aslında direkt olarak kağıtlardan alınan vergi diyebiliriz. Basit ve küçük bir tanım yapacak olursak direkt olarak bunu söyleyebiliriz. Aslında bahsettiğimiz bu kağıtlar, bildiğiniz dosya kağıdı üzerine yazılanlardan oluşmamaktadır. İmza yerine geçen ve gerekirse tek bir işaret konması bile bunun kişi yada kurumlara ibraz edildiğini gösterir ve resmi belge niteliği taşır. Sırf bundan kaynaklı olarak vergi alınması ise oldukça normal bir durumdur diyebiliriz.
Damga Vergisi Neden Alınır?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi ister kişiler arası ister kurumlar arası yapılan tüm işlemlerin geçerli ve resmi belge olduğunu kanıtlaması amacıyla damga vergisi alınmaktadır. Bu vergi türü hayatımız boyunca ödemek zorunda olduğumuz vergilerden harici tutulamaz. Sizler herhangi bir kuruma şahsi olarak bir konuda müracaat ettiğinizde bunu kağıt ile dilekçe yazarak yapıyor veya sözleşme hazırladığınızda bunu kağıt olarak karşı tarafa sunuyorsunuz. Elbette bunun için vergi alınması anormal bir durum değildir.
Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise, eğer kişiler kendi aralarında bu şekilde bir belge hazırlarlarsa her iki tarafında damga vergisini ödemesi zorunludur. Ancak kurumlar arasında veya resmi dairelerde bu sadece kişinin kendisi tarafından ödenmelidir. Resmi daireler damga vergisi ödemez.
Damga Vergisi Nasıl Hesaplanır?
İnsanların en çok sorduğu sorulardan biri ise, bizler damga vergisini ödüyoruz fakat bu neye göre hesaplanıyor sorusudur. Bunu öğrenmek elbette tüm vergi yükümlüsü kişilerin bizzat hakkıdır. Örnek olarak faturaların üzerinden alınan damga vergisinin, neye göre hesaplandığını ele alalım. Kısaca, damga vergisi o an ki kağıdın nüshası üzerinden hesaplanmaktadır.
Bu noktada sözleşmeler 9,48, tahkimnameler ise 294TL olarak hesaplanır.
Bu Vergi Türü İçin Beyanname Hazırlama
Mükellef kişi tarafından o ay içerisinde hazırlanan tüm kağıtların, kişi tarafından diğer ayın 20’sine kadar beyanname hazırlaması mecburidir. Beyanname verildikten tam 6 gün sonra ödeme yapılması mecburidir. Bu 6 günlük süreç içerisinde istediğiniz an ödeme yapabilirsiniz. Sınırınız toplam 6 gündür.
Damga Vergisi Mükellefleri Kimdir?
Önemli bir konu ise bu vergi türünün mükelleflerinin kim olduğudur. Her verginin mükellefi vardır. Sizler dışarı adım attığınız anda ve herhangi bir şey satın aldığınızda direkt olarak vergisini vermiş oluyorsunuz. Bunu çoğu zaman fark etmiyorsunuz bile. Bu vergi türünün de mükellefleri elbette olacak. Kişiler arası, kurumlar arası, kişiden kuruma ibraz şeklinde olan tüm evrak ve kağıt belgelerinde, bu vergi türünü mükellefler ödemek zorundadır. Sizler herhangi bir noktaya müracaat ettiğinizde bunu sözleşme üzerinden yada kağıt üzerinden bildirdiğiniz taktirde, damga vergisine tabii oluyorsunuz.
Damga Vergisi Nasıl Ödenir?
Damga vergisini aşağıda sıraladığımız maddelerdeki gibi ödeyebilirsiniz.
- Makbuz Senetleri
- Faturalar
- Elden ile Ödeme
- Mukavelenameler
- Maliye Bakanlığına ve Vergi Dairesine Ödemeler
Vergi konusunda ülkemizin ne kadar sıkı ve alıcı politikalar izlediğini hepimiz biliyoruz. Bunların yanı sıra, bu vergi türünü de ödemediğiniz zaman cezalarla karşılaşabilirsiniz. Belirlenen süre içerisinde verginizi ödemediğiniz taktirde, o yıl içerisinde uygulanması planlanmış faiz üzerinden devamlı olarak ödemeniz gereken tutarın fiyatı artmaya devam edecektir. Bu noktada geciktirmemenizi ve vergilerinizi zamanında ödemenizi tavsiye ederiz.
Yazımızı burada sonlandırıyoruz. Mükellefi olduğunuz her noktada vergi ödemesi zorunludur. Özellikle son yıllarda artan vergi oranları insanları olumsuz etkilemeye devam ediyor olsa bile bu konuda yeni düzenlemeler yapılacağını düşünüyoruz.