İş yeri açma ruhsatı ve gerekli evraklar adlı yazımıza hoş geldiniz. Bugün, yeni girişimcilik hareketinde bulunacak olan ve bu süreç içerisinde neler yapması gerektiği konusunda bilgi sahibi olmak isteyen okurlarımız için bir yazı hazırladık. Herhangi bir konuda herhangi bir işletme açmak istediğinizde ruhsatınız olmadan hiçbir şekilde işlem yapamaz ticari hayatınızı devam ettiremezsiniz. Bu noktada sizden istenenleri yapmalı ve tüm süreci doğru bir şekilde yönetmelisiniz.
İş Yeri Açma Ruhsatı
Ticari hayatınız boyunca bu ruhsat sizin koruyucunuz olarak kalmaya devam edecektir. İş yeri açma ruhsatı almadan önce hazırlamanız gereken bazı evraklar olduğunu da hatırlatmak istiyoruz. Elinizde ne kadar sermayeniz olursa olsun, işyerinizi kurmak ve para kazanmaya başlamak için ruhsatınızın olması gerekli. Bugün ki hazırladığımız yazımızda bu ruhsatı nasıl almanız gerektiğinden ve tüm süreçten detaylı bir şekilde bahsedeceğiz. Dilerseniz yazımızı incelemeye başlayabiliriz.
İş Yeri Açma
İş yeri açma ruhsatı almadan önce öncelikle size bir konuda bilgilendirme vermek istiyoruz. Bu ruhsatı almak için bir işletme kurmanız gerekli ve bu kuracağınız işletmeye göre verilecek olan ruhsat 3 ana konu üzerinden sizlere verilecektir. Bunlar ise Sıhhi Müesseseler, Gayri Sıhhi Müesseseler ve Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerleri. Bu konuda sizlere detaylı bir şekilde sunum yapacağız.
Sıhhi Müessese Nedir?
İş yeri açma ruhsatı yazımızın ilk önce bu 3 ana maddesini incelememiz gerekli. Dışarıda gezerken sağınızda yada solunuzda gördüğünüz tüm bakkal, market, manav, kasap gibi dükkanlar Sıhhi Müessese içerisine girmektedir. Yani aslında insanların en çok açtığı işletmeler arasında bu müessese dahil olmaktadır. Ayrıca sadece bakkal, manav gibi sınırlandırmakla kalmayarak sizlere şunu söyleyebiliriz. Sürücü kurslarından, dershanelere kadar tüm işletmeler bu müessese içerisine dahil olmaktadır. İş yeri açmak istediğinizde eğer sizde bunlardan biri için ruhsat almak istediğinizde Sıhhi müessese içerisine dahil olacaksınız demektir.
Gayri Sıhhi Müesseseler Nedir?
Sabah evden çıktınız ve işe gidiyorsunuz. Yolun kenarında duran pastaneden bir poğaça aldınız ve bir anda aklınıza pastane açmak geldi. İşte tam bu noktada gayri sıhhi müessese içerisinde ruhsat almanız gerekecektir. Yani aslında şunu demek istiyoruz, pastacı, pizzacı, yufkacı gibi birçok yemek sektörü de dahil olmak üzere aynı zamanda oto yıkamadan oduncuya, çiçekçiden hurda deposuna kadar tüm işletmeler Gayri Sıhhi Müessese içerisine dahil olmaktadır.
Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerleri
Otel, apart, pansiyon, çay bahçesi, cafeler, ganyan bayileri, içkili lokanta, club gibi tüm yerler umuma açık istirahat ve eğlence yerleri içerisine dahil olmaktadır. Sizler normal boyutlarda tatlı ve şirin bir cafe açmak istediğinizde bu müesseseyi tercih etmek zorundasınız. Bunun üzerinden ruhsat alabileceksiniz ve devamında ise işletmenizi ticari faaliyete sokabileceksiniz.
Gereken Evraklar Nelerdir?
Öncelikli olarak yapmanız gereken başvuru, denetim müdürlüğü ve ruhsat kontrolü için birçok noktaya başvurmanız gerekmektedir. Ticari sicil kaydınız, kimlik bilgileriniz ve vesikalık fotoğrafınız, işyeriniz kira ise sözleşmeniz, iş yeri açmanıza dair yapılacak olan sözleşme, vergi dairesine gidip vergiye kaydolmanız, imza sirküleriniz sizin için çok önemlidir. İş yeri açma ruhsatı alabilmeniz için yukarıda sıraladığımız tüm evrakları eksiksiz bir şekilde hazırlamanız gerekmektedir.
Denetim ve Kontrol
Tüm evrakları hazırladınız ve ilgili kurumlara ilettiniz. Bu süre zarfında iş yerinizin açılması için çalışmalara başlayabilirsiniz. Dekorasyon, mutfak, işletme içi döşemeler gibi birçok noktada hazırlığınızı yaptıktan sonra evraklarınızı iletmiş olduğunuz kurumlardan bilirkişiler gelerek iş yerinizin uygunluğunu kontrol etmeye başlayacaklar. Kontrol sonucunda eğer her şey yasalara ve kanunlara uygunsa, aynı zamanda sizlerin yönetmeliğe uyduğunuz açık bir şekilde görülüyorsa, evrak kontrollerinizde herhangi bir eksik bulunamadıysa, iş yerinize onay verilmesi oldukça yüksek bir olasılıktır.
Ruhsatın Onaylanması
Geriye son olarak almak istediğiniz ruhsatın onaylanması kalacaktır. Eğer yukarıda da belirttiğimiz gibi herhangi bir evrak eksiği yoksa ve işletmeniz tüm ticari kurallara uyuyorsa, denetime gelen ekipler tarafından onay verilmesi oldukça yüksek bir ihtimaldir. Daha sonrasında ruhsatınız çıkacak ve onaylanacaktır. Ruhsat kontrol komisyonu tarafından yapılan tespitlerde, herhangi bir sorun bulunmazsa, düzenli bir şekilde ticari hayatınıza başlayabilirsiniz.
Yukarıda sizler için hazırladığımız yazımızda, iş yeri açma ruhsatı almak için neler yapılması gerektiğinden bahsettik. Sandığınız kadar zor ve uğraştırıcı olmayan bu prosedür, sizler kurallara uyduğunuz sürece sorunsuz bir şekilde işlemeye devam edecektir. Sağlıklı ve huzurlu günler dileriz.