Son zamanlarda Limited şirket hisse devri konusu merak edilen sorulardan birisi haline gelmiştir. Limited şirketi olan kişilerin her hangi bir ortağı veya bir kaç ortağın ayrılması durumunda hisse paylarını devretmesine denmektedir. Şirketten çıkan ortaklar istekleri kişiye ister ücretli isterseler de ücretsiz bir şekilde hisselerini devredebilir. Türk Ticaret Kanununun 6102 sayılı 595. maddelerinde olduğu gibi Limited şirket hisse devri ile alakalı pek çok düzenleme yer almaktadır. Kısaca Limited şirket hisse devri yapmak isteyen kişilerin hukuki zemini rahatlık ile sağlanmaktadır.
Limited Şirket Hisse Devri Nasıl Yapılır?
Genel olarak yazılı olacak şekilde noter tarafından onaylanması gerekmektedir. Limited şirket hisse devri yapmak isteyen ortaklar kendilerine ait olan hisseleri istedikleri zaman rahatlık ile devredilmektedir. Fakat bundan önce gereken sözleşmeleri ayarlamaları gerekmektedir. Limited şirket hisse devri yapmak için gereken şartlar sağlandıktan sonra taraflar buluşarak sözleşmeyi imzalamalı gerekmektedir. Fakat unutmayın ki bu sözleşmenin kanuni bir boyuta ulaşması için noter tarafından onaylanması gerekir. Son olarak genel kurulu onayı olmadan maalesef bu işlemi gerçekleştirilemez. Bu yüzden genel kuruldan da Limited şirket hisse devri için onay alınması gerekir.
Hisse Devri Aşamaları
Limited şirketinizin hisselerini devretmek isteyen kişiler aşağıda ki vereceğim adımları sırası ile uygulayabilir. Bu adımlar sırası ile,
- Devir sözleşmesini yazılı olacak şekilde hazırlayın
- Ardından Noter tarafından devir sözleşmesini onaylayın
- Genel kurul tarafından sözleşmenin onaylanması
- Son olarak Pay ve tescil defterine kayıt işlemini yapın
Sizlere vermiş olduğum adımları uygulayarak rahatlık ile hisse devrini gerçekleştirebilirsiniz. Fakat unutmayın ki bunun için tarafların orta yol bulması gerekmektedir.
Limited Şirket Hisse Devri Sözleşmesinde Yapmanız Gerekenler
Sözleşmenin tamamlanması için gereken en önemli maddelerden birisi de esas sermaye payının devrine ait sözleşme olması gerekir. Fakat esas sermaye payının devrine ait olacak olan sözleşmenin yazılı olarak belirtilmesi önemlidir. Bu sözleşmede hisselerini devretmek isteyen kişi ister diğer ortaklardan birine, isterlerse de üçüncü bir kişiye yapabilirler. Şimdi gelin bu sözleşmeye eklenmesi gereken önemli maddeleri de sizlere sırası ile verelim. Limited şirket hisse devri sözleşmesine eklemeniz gereken maddeler başlıca şu şekildedir;
- Rekabet yasağı (isteğe bağlı)
- Alım hakları
- Sözleşme bozulması durumunda gereken ceza
- Ek ödeme veya yan yükümlülük bilgileri
- Sözleşme taraflarının kimlik bilgiler
Eklemeniz gereken bazı maddeler başlıca bu şekildedir. Fakat sizlere verdiğim maddeler dışında sözleşmeye kendiniz farklı maddelerde ekletebilirsiniz. Bu tamamı ile sizin kararınıza kalmıştır. Fakat unutmayın ki sözleşmeye madde ayarlarken dönemin ve piyasanın şartlarına uygun olacak şekilde oluşturmanız sizler için çok daha iyi olacaktır.
Genel Kurul Onay Vermezse Ne Olur?
Limited şirket hisse devri sözleşmesine genel kurul onay vermediği zaman ne olur sorusu çoğunuzun aklına takılmıştır. Eğer genel kurul oy çoğunluğu ile devir sözleşmesini reddedilir. Bunun yanında oy çoğunluğu ile ret edilen Limited şirket hisse devri sözleşmesini her hangi bir gerekçe sunmak zorunda değildir. Fakat şirket sözleşmesinde ret kararı çıktığı zaman şart gösterme gibi bir zorunluluğu varsa, bir gerekçe sunmak zorundular. Bunun için ret oyu veren kişiler, kararlarını gerekçelendirmesi gerekmektedir.
Hisse Devri İçin Gereken Evraklar
Limited şirket hisse devri yapmak için gereken bazı evraklar bulunmaktadır. Bu evrakların tamamını tamamladıktan sonra işlemler başarı ile sonuçlandırabilir. Gereken bu evraklar başlıca şu şekildedir;
- Genel kurulun onay kararları,
- Reşit olmayan ortak olduğu zaman anne ve babası yoksa devlet tarafından atanmıl olan kayyımlardan karar alınır,
- Yeni ortağın kimlik bilgileri,
- Noter onay kararı,
- Ticaret siciline başvuru için dilekçe hazırlayıp yetkili kişi tarafından ve şirket kaşesi tarafından baılması,
- Eğer hisselerini devralacak kişi yabancı uyruklu ise noter onaylı pasaport alınması,
- Noter onaylı ikamet belgesi
- Son olarak kimlik veya pasaport fotokopisi
Sizlere verdiğim bu maddeleri yerine getirdikten sonra Limited şirket hisse devri işlemini tamamlamış olursunuz. Fakat sözleşme için gereken maddeleri tamamı ile hazırlamak için işi bilen birinden yardım alabilirsiniz.