Son zamanlarda girişimciler tarafından pek çok Limited şirket kurulmaktadır. Fakat bazı kişiler Limited şirketin ne olduğunu, ne işe yaradığı gibi soruların cevaplarını maalesef bilmemektedir. Ortaklar tarafından rahatlık ile maliyet paylaşımı yapılmasının yanı hisse devirlerinde pay sahiplerinin hert hangi bir değer kaybetmemesi gibi pek çok özelliği bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Limited firma(şirket) dediğimiz zaman prestijli bir şirket olduğu anlaşılmaktadır. Buda şirketinize olan güveni bir hayli arttırmaktadır.
Limited Şirket Nedir?
Ülkemizde en çok kullanılan şirket türlerinden birisi olan Limited şirketin açılımı kısaca, gerçek kişiler tarafından ticari işler için kurulan bir şirkettir. Genel olarak bu şirketi kurmak isteyen kişilerin işleri orta düzeyde ise tavsiye edilmektedir. Fakat bu her hangi bir zorunluluk olmamasının yanı sıra Limited firma kurup kurmamak tamamı ile sizin kararınıza kalmıştır.
Limited Şirket Özellikleri
Pek çok kişi Limited Şirket’in özelliklerini maalesef bilmemektedir. Bu tarz şirketlerin en önemli özelliği öz sermayenin tamamı ile şeffaf olması olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra 50 ortağa kadar 10.000 Türk Liralık bir sermaye ile kurulabilir. Fakat buradaki en önemli nokta sermaye bölünüyor olsa bile asla hisseler çeşitli paylara bölünemez.
Bir diğer özelliği ise şirkete her hangi bir avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bunun yanı şirkette mutlaka yönetici ve genel kurul olması gerekmektedir. kısaltımı LTD. ŞTİ olarak bilinen Limited firmanın vergi oranı yüzde 23 ile sabitlenmiş olup tamamı ile kurumlar vergisine tabi bir şirket türüdür. Son olarak her meslek dalında tercih edilebilen bir şirket türü olduğundan dolayı rahatlık ile kurulabilir. Fakat bunun için ilk olarak gerekli şartları sağlamanız gerekmektedir. Gelin sözü daha fazla uzatmadan Limited şirket kurmak için gereken şartların neler olduğuna bakalım.
Limited şirket Kurum Aşamaları
Limited şirket şirket kurmak istiyorsanız belirli şartlara uymanız gerekmektedir. Sizlere vereceğim adımlara uyguladıktan sonra şirketinizi açabilirsiniz. Bu adımlar sırası ile;
- Gerekli tüm belgeleri toplayın ve ana sözleşmeyi ayarlayın.
- Ardından vergi, ticaret siciline kaydolma ve banka süreçlerini halledin.
- Son olarak vergi dairesine, oda ve belediye işlemlerini halledip notere gitmeniz gerekmektedir. Eğer notere girmek istemiyorsanız şirketinizde bulunan ve imza yetkisi
- olan her hangi birini Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne yazılı olacak şekilde beyan etmeniz son düzenlemeler ile yapılabilir hale gelmiştir.
Eski düzenlemelere göre tek merkezden kurulabilen Limited şirket, artık yeni yapılan güncellemeler sayesinde Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne imza yetkisi olan biri giderek rahatlık ile halledebilir hale gelmiştir. Buda ülkemizde şirket kurulumlarını eskisine göre çok daha kolay bir hale getirmiştir. Bütün bunların yanında şirket kurulduğu zaman sermaye bloke zorunluluğu kaldırılmıştır. Bilindiği gibi eskiden yüzde 25’lik bloke zorunluluğu bulunuyordu. Yeni güncelleme ile bu zorunluluk kalkmış olmanın yanı sıra yerine şirketin kuruluş aşamasından sonra gerekli makamlara bildirilen sermaye miktarının 2 yıl içinde belirlenen şirket hesabına yatırılma zorunluluğu getirilmiştir.
Limited şirketi Kaç Kişiyle Kurulur?
Limited şirketi kuruluş aşamasında en az 1 ortak olacak şekilde olması gerekmektedir. İstenilmesi durumunda bu sayı en fazla 50 olabilir. Yani en az 1 ortak veya en fazla 50 ortak ile kurulabilme imkanı bulunmaktadır.
Limited şirketi Kurmak İçin Gereken Belgeler
Limited şirketi kurmak için gereken bazı belgeleri almanız gerekmektedir. Bunun yanı sizlerden istenilen bazı önemli şartları da yerine getirip yapabilirsiniz. Sizlerden istenilen maddeler sırası ile;
- İkametgah belgesi
- Vesikalık fotoğraf
- Kimlik fotokopisi
- Kira sözleşmesi
- Şİrket ana sözleşmesş
- Şirketin toplam sermayesini gösteren evrak
- Şirket temsilcilerini ve ortaklarını gösteren belgeler
- Sermaye oranlarını gösteren belgeler
- Orakların paylarını gösteren evraklar
- Oda kayıt beyannemeleri
Sizlerden istenilen nu belgeleri hazırladıktan sonra Ticaret Odasından kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Son olarak vergi kaydını hallederek şirketinizi açabilirsiniz. Fakat belgelerden her hangi birinin eksik olmadığına mutlaka dikkat edin. Aksi taktirde şirketi açma aşamasında çeşitli sorunlar çekebilirsiniz.